top of page

מדרסים - האם צריך אותם בכלל? חלק 2

מדרס הוא מונח כללי, המתאר אביזר שמוכנס לנעליים לצורך חלוקה נכונה של העומס על כפות הרגליים, תמיכה ברקמות רכות שקורסות, שיפור היציבה, בלימת זעזועים, הפחתת כאב ושיפור הנוחות.

מדרסים מיוצרים ומעוצבים בשיטות שונות ועשויים מחומרים מגוונים.

מסקירת מאמרי איכות בנושא מדרסים ניתן לציין שלוש קבוצות עיקריות העשויות להרוויח מהתאמת מדרסים:

  1. לקבוצה הראשונה העשויה להרוויח ממדרסים משתייכים אותם אלו הסובלים מכאבים, בעיקר כאבים בכף הרגל אך גם כאבים בברכיים, באגן או בגב, ובתנאי שיש לנו יסוד להאמין כי מקור הכאבים הוא בבעיה מיבנית או תפקודית של כף הרגל.

  2. לקבוצה השניה העשויה להרוויח ממדרסים משתייכים אנשים שאינם סובלים מכאבים אך בעלי דפורמציה משמעותית בכפות הרגליים, לדוגמא פלטפוס חמור או קשת גבוה מאוד, לקבוצה זו גם משתייכים פציינטים הסובלים מהבדל מיבני או תפקודי משמעותי בין כפות הרגליים, לדוגמא הבדל אורך רגליים.

  3. לקבוצה השלישית העשויה להרוויח ממדרסים משתייכים בעלי דפורמציה קלה בכף הרגל שאינם סובלים כרגע מבעיה בכף הרגל אך בשל אורך חייהם והעומסים הגבוהים על כף הרגל נמצאים בסיכון גבוה, לדוגמא אצני מרתון או חיילים קרביים הסובלים מפציעות או חוסר נוחות סביב כף הרגל. בעת פעילות גופנית נאלץ גופינו לעמוד בעומסים רבים שרובינו כלל לא מודעים אליהם. בין אם אתם ספורטאים מקצועיים ובין אם אתם מתאמנים כתחביב או מטעמי בריאות ושמירה על הגזרה חשוב שתדעו לעשות זאת בצורה נכונה על מנת לא להזיק לגופכם. בעת ריצה או הליכה למשל מופעל עומס רב על כף הרגל וכל נחיתה על הקרקע כרוכה בזעזוע שיכול לגרום לנזקים רבים ומגוונים אם הדבר לא נעשה בצורה הנכונה והבריאה לכף הרגל. לא לכולנו יש את הידע הדרוש לפעילות גופנית נכונה בריאה ומאוזנת וכמובן שלא לכל אחד מאיתנו יש מאמן אישי שצמוד אלינו ומדריך אותנו כיצד לעשות את התרגילים נכון כך שלא נפגע בגופינו אבל יש דרכים בהן נוכל לסייע לעצמינו למזער את הנזקים ולשמור על בריאות כף הרגל בעת פעילות גופנית. בעת ריצה למשל מתבצעת פעולה חוזרת ונשנית של דחיפה ונחיתה. כל נחיתה כזו מהווה זעזוע עבור הרגל וכל נחיתה שאינה על הנקודה המדויקת בכף הרגל מסכנת אותנו בכך שנסובב את הרגל, נחליק מהרטיבות בתוך הנעל מה שיכול להיגמר ברצועות מתוחות, כאבים, נקעים או במקרים הגרועים אפילו לקרעים ברצועות ושרירים ובשברים. על מנת להימנע מכל אלה מומלץ לרפד את הנעל במדרסי ספורט מיוחדים המותאמים במיוחד לפעילות גופנית ויש ביכולתם לתמוך ברגל כך שתימנע אותה החלקה או כל תזוזה ואלו יאפשרו לנחות על הקרקע בשום צורה חוץ מזו הנכונה והבריאה לגוף. נוסף על כך, יסייעו מדרסי ספורט לבלימת זעזועים ולמזעור הנזקים שנגרמים עקב הנחיתה החוזרת והנשנית על הקרקע. יתרון בולט נוסף מלבד האורתופדי של מדרסי ספורט הוא גם בשמירה על יובש בתוך הנעל ומניעה של רטיבות הנגרמת עקב הזעה בשל המאמץ הפיזי הרב. רטיבות שנשמרת בתוך נעל סגורה בעת ריצה יכולה לגרום לגירויים, יבלות ובעיות דרמטולוגיות רבות נוספות. מקרה ואתם כבר סובלים מיבלות ברגליים, מדרסי ספורט יסייעו לפזר את משקל הרגל בצורה כזו שהלחץ על האזורים הרגישים יהיה מינימאלי ובכך יפחית באופן משמעותי בתחושת הכאב ואי-הנוחות.

  4. במידה ואתם כבר סובלים מבעיות אורתופדיות, אין זה בהכרח אומר כי אינם יכולים לעסוק בפעילות גופנית ואף מעבר לכך, עם מדרס שיתמוך בכף רגלכם בצורה כזאת שתאלץ אתכם להניח את כף הרגל באופן הנכון והבריא על הקרקע תוכלו אף לשפר את מצב רגליכם בכל הנוגע לאותן בעיות ולתקן חלק משמעותי מהבעיה.

קיימות מספר שיטות להתאמת מדרסים:

שיטת המדף - מוצר מדף, אשר נעשה לפי תבנית מוכנה של מידות נעליים.

היתרון בחלק מהמוצרים, הוא שיש בו בלימת זעזועים וכן תמיכה חלקית לקשת או לקשתות בכף הרגל, דבר שנחוץ לפעילויות מסוימות.

החיסרון המהותי במוצר זה הוא ההכנה מראש על פי תבנית ולא לפי תבנית של כף רגל ספציפית. בצורת הכנה זו קשה לקבל פתרון אמיתי לבעיה קיימת או למנוע אותה, שכן לכל רגל צריך לתת את התמיכות המתאימות לה. במוצר מדף התמיכות הן סטנדרטיות, ולרוב הן אינן מתאימות למבנה רגל אישי, ששונה מהתכנון המקורי של המדרס.

שיטת המחשב - בשיטה זו יש לדרוך בעמידה על משטח עם חיישנים (סנסורים) על מנת לקבל תמונה דו-ממדית של דריכה במצב סטאטי. בשלב הבא ניתן לספק מדרסי מדף מוכנים מראש על פי תוצאות התפלגות עומס הדריכה והתמונה הדו-ממדית שהתקבלה או לחלופין להכין מדרס חדש אשר מותאם לכף הרגל בצורה מדויקת יותר.

שיטות ההטבעה בקופסת ספוג - בשיטות השמרניות העתקת הרגליים נעשית באמצעות הטבעת הרגליים בתוך קופסת ספוג לצורך קבלת תמונה תלת ממדית של כף הרגל. הספוג שבקופסת המטבע הינו חומר שמקבל את צורת הרגל אך ורק אם הרגל מוכנסת בלחץ.

קיימות מספר גישות לשימוש בקופסת ההטבעה (כולן שיטות סטאטיות):

  1. לדרוך בעמידה לתוך הקופסה. התוצאה המתקבלת – העתקת הדריכה בעומס מלא.

  2. לדרוך לתוך הקופסה בישיבה. התוצאה המתקבלת היא העתקת הדריכה בעומס חלקי.

  3. להצמיד את קופסת הספוג אל הרגל כשהרגל באוויר. התוצאה המתקבלת באפשרות זו היא העתקת הצורה החיצונית בלבד של כף הרגל כפי שהיא במצב נייטרלי ללא עומס.

ההטבעה בקופסת הספוג היא שיטה קלה ומהירה ביותר. עם זאת איכותית מאוד מכיוון שמאפשרת בניית מדרס מדויק לפי כף הרגל.

השיטה האמריקנית - הגישה האמריקנית דוגלת במידור – האדם שלוקח את המידות אינו האדם שמייצר את המדרסים. אפילו המעבדה, שמייצרת את המדרסים, מצויה בדרך כלל מאות ואלפי קילומטרים מהמכון בו נבדק המטופל ונלקחו המידות. בשיטה האמריקנית, שמדרסים מתוצרתה נקראים גם "מדרסים פונקציונליים",העתקת הרגל נעשית כשהרגליים ללא עומס ובמצב נייטרלי - “Neutral Position” - באמצעות חבישה בתחבושות גבס. התוצר הסופי הינו מדרס קשיח, שמתייחס לעקב ולקשת האורכית של כף הרגל בלבד, כשבחלק הקדמי יש ריפוד ישר. על כן נהוג לכנותו גם מדרס "Semi-Rigid" - שכן הוא מדרס לחצי רגל והוא קשיח כולו. זהו מדרס הנמצא מתחת לכף הרגל בלבד, ולא מסביב לה. ההסבר לכך הוא שהפילוסופיה האמריקנית מתייחסת לכל מצב של אי נוחות בכפות הרגליים, כאפשרי לטיפול בדרך של שינוי הדריכה בחלק האחורי של כף הרגל. במדרסים אלה אין ריפוד הולם, דבר קריטי כשמדובר בסוכרת, במחלות מפרקים ובפעילות ספורטיבית.

מדרסים אפקטיביים (שיטת ™E.F.S)

גם בשיטה זו משתמשים בתחבושות גבס והרגל מוחזקת ללא עומס לצורך המדידה, אולם לא מתבצעת העתקת הרגל כפי שהיא. בשיטה זו מעוצב הגבס על הרגל למצב האידאלי-אופטימלי הנכון לרגל. התוצאה המתקבלת היא שבכל דריכה ודריכה – בזמן עמידה, הליכה, ריצה וגם נחיתה מניתור – הרגליים תמיד תדרוכנה בצורה האופטימלית. המדרס תומך את כף הרגל לכל אורכה והינו בעל שוליים גבוהים שגורמים לחביקה טובה יותר של הרגל. המבנה שמתקבל ממדרס שכזה מגדיל את שטח המגע של המדרס עם כף הרגל, ועל ידי כך מקטין את הלחץ בכל נקודה ונקודה. כאשר הדריכה על כף הרגל הופכת להיות דריכה נכונה ואופטימלית, הרגל אינה קורסת עוד לצדדים וכך המדרסים מאריכים את משך חיי הנעליים, ומקטינים משמעותית את הבלאי שלהן. יתרון נוסף במדרסים שמתקבלים בשיטה זו הוא היכולת שלהם להעמיד את כף הרגל, הקרסול והברך במנח האופטימלי האפשרי וכך להביא למצב של אי נעילת המפרקים. מצב של נעילת המפרקים אינו רצוי, כיוון שהוא גורם לפגיעה מוגברת בסחוס.

למדרסים אפקטיביים כמה תכונות:

  • שיפור מחזור הדם בכף הרגל - המדרסים תומכים את כף הרגל ולא לוחצים עליה, ומאפשרים לדם לעבור בחופשיות בכלי הדם בחלק הקדמי של כף הרגל.

  • מניעת היווצרות שלפוחיות ויבלות בכפות הרגליים.

  • ייצוב כף הרגל.

  • בלימת זעזועים טובה מאד, במקרה של שימוש בחמרים בולמי זעזועים במדרס. בלימת זעזועים טובה חשובה, בין השאר, במקרים של ריצה על משטחים קשים, במקרים של פלטפוס (רגל שטוחה), ובעיקר במקרים של קשת ארכית גבוהה מידי - שם העומסים מחולקים למשטח קטן יותר.

  • המדרסים מפחיתים הופעת נקעים ומזרזים החלמה מהם.

  • במצב של סוכרת או מחלות מפרקים, מדרסים אפקטיביים רכים עוזרים במניעת היווצרות פצעים וכיבים בכפות הרגליים. במקרה של פצע או כיב קיים, המדרס בנוי כך שיימנע מהפצע לחץ כלשהו, וכך יתאפשרו תנאים המזרזים החלמה. לא טוב לעשות חור במדרס, שכן לחור שוליים חדים שעלולים לפצוע את המשתמש. בנוסף, דריכה דרך החור עלולה להגיע עד בסיס הנעל, דבר שעלול ליצור גירוי. מספר רב מאוד של קטיעות יכול להימנע באמצעות שימוש רציף במדרסים.

  • החומרים - החומרים בהם משתמשים בייצור המדרסים האפקטיביים הינם חומרים שתומכים, בולמים זעזועים וגם מרפדים לפי הצורך. גם בחומרים בולמי זעזועים ומרפדים קיימות איכויות שונות, אשר קובעות את אורך החיים ואת אורך התקופה שבה מדרס אפקטיבי יבצע את מטלותיו – ייצוב הרגל, תמיכה ובלימת זעזועים.

  • ידע - מימד הידע של האורתופד או המדרסן הוא שיקבע האם המדרסים יהיו אפקטיביים באמת.

מקורות:

  1. http://solesupports.com/PUBLICHOME/FindProvider.aspx

  2. http://www.tamirkfir.co.il

Featured Posts
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page